RPA pe înțelesul tuturor

Săptămâna trecută, revista Forbes scria despre marele succes al companiei UiPath și implicit a co-fondatorului ei Daniel Dines. Pentru cei care nu știu, domeniul de activitate al UiPath este automatizarea proceselor (robotic process automation, sau mai pe scurt RPA).

Și pentru că azi e vineri, ziua în care învățăm ceva nou, mi-am propus să vă povestesc, la un nivel foarte superficial despre RPA. Superficial din două motive, primul este că și eu la rândul meu sunt începătoare, iar al doilea pentru că RPA ul în sine este mult prea complex pentru a putea fi descris într-un articol pe blog.

Definiția mea pentru RPA este următoarea – o metodă tehnologică prin care sarcini de rutină, bazate pe reguli pot fi executate de un program (robot). De exemplu – înregistrarea facturilor, completarea de formulare, sarcini de raportare, deconturi etc. Cu alte cuvinte, forță de muncă digitală.

Dacă ar fi să calculăm după successul companiilor de profil (BluePrism, UiPath sau AutomationAnywhere) a 4 a revoluție industrială este în plină desfășurare și ar fi bine să ne găsească pregătiți.

În linii mari, pe viitor, piața locurilor de muncă, așa cum o știm nu va mai exista. Asta nu trebuie să ne sperie… la o adică nici acum 10 ani nu existau pe piață poziții de specialist în social media sau administrator de comerț online. Totul este să ne adaptăm și să învățăm cât mai repede.

Cei de la UiPath pun la dispoziția oricui vrea să învețe, o serie de traininguri gratuite despre RPA și care sunt beneficiile implementării sale. Tot ce aveți de făcut este să accesați linkul RPA Academy. Vă recomand cu încredere ca punct de pornire trainingul de RPA Awareness și RPA Starter. Ulterior, dacă vă place și vă doriți să aprofundați, pe platforma lor se găsesc cursuri pentru toate rolurile și nivelele. Mai mult, frecvent organizeaza diverse evenimente (virtuale sau Meet-up-uri; despre Meet-up am scris aici) pe teme din aria RPA ului.

Într-o notă mai veselă, dacă eu, blondă, absolventă de geografie și mamă din 2014, reușesc să înțeleg despre ce este vorba, nu am nici un dubiu că această tehnologie este accesibilă oricui își dorește și este dispus să investească timp.

La final, nu pot decât să îi felicit și să le mulțumesc celor de la UiPath pentru că au arătat lumii o altă față a României, că au reușit să explice RPA ul pe înțelesul tuturor, dar poate cel mai important, pentru că pun la dispoziția tuturor cursurile lor gratuite.    

Credit – photo – https://www.azquotes.com/quote/730253

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.