Gânduri de mamă imperfectă

Aveam 27 de ani când am făcut primul copil.

Văzusem o grămadă de filme cu și despre copii, prietenele mele aveau copii, avusesem și un cățel… Gata, era cât se poate de clar: eram pregătiți!

Până în ianuarie, când aveam termenul, devenisem mama perfectă. Fusesem la 6 cursuri de puericultură, citisem 15000 de articole online plus 2, 3 cărți de profil, ce să mai, pe toate le știam, le aveam documentate și învățate.

În ultima lună de sarcină devenisem atât de perfectă încât vedeam foarte clar unde greșesc toate celelalte mame și știam foarte bine că eu NU o să fac NICIODATĂ ca ele.

Dacă ați auzit de kharma și credeți cât de cât în ea, vă puteți închipui ce a urmat.

Din perspectiva asta, a eșecului, am tras niște concluzii pe care îmi doresc să vi le împărtășesc deoarece mi-au adus împăcare, iertare, validare și curaj, ceea ce sper să vă aducă și vouă.

Dacă ai un pui sănătos în brațe, ultimul lucru care contează este cum s-a născut.  

Ești mamă și dacă nu alăptezi. E de preferat să o faci, dar dacă nu poți, nu uita că laptele praf nu este otravă și nici semnul rușinii.

Chiar dacă ai confirmat din 5 surse diferite că nou născuții dorm în medie 16 ore pe zi, există șanse reale ca fix al tău să nu doarmă. Cu cât accepți mai repede cu atât îți e viața mai ușoară.

Ce face bunica sau vecina pentru copiii voștri sau pentru voi se cheamă ajutor. Ce face tata se numește datorie.

Copiii cu vârsta până într-un an se numesc sugari… este normal să prefere laptele în locul solidelor. Diversificarea nu ar trebui să fie un calvar.

Normal este să ne alimentăm într-un mod natural, intuitiv și echilibrat. Preocuparea excesivă vis-a-vis de calitatea alimentelor consumate poartă numele de ortorexie și face parte din categoria tulburărilor de alimentație.

Copiii nu se joacă singuri și foarte bine fac. Acceptă și treci la joacă. Cu cât te joci mai des cu atât devine mai plăcut.” Familiile care se joacă împreună, rămân împreună”, Bambi    

Odată ce te-ai întors în câmpul muncii, tot ce contează este să lași copilul într-un mediu sigur, potrivit lui. Sunt copii care se integrează perfect în colectivitate de la 1 an, alții nu sunt pregătiți nici la 5. E normal. Alegerea e musai să fie făcută în funcție de trăsăturile copilul și nu prin comparație cu alegerea vecinului.

Ce crede altul despre copilul tău este fix problema lui.

Copilul tău nu este buricul pământului, la fel cum nici tu nu ești. E sănătos să incluzi principiul ăsta în educație cât mai devreme.

Toate comportamentele neplăcute pe care la judeci la alți copii, cum ar fi lovitul, mușcatul, împinsul, scuipatul, urlatul sau tăvălitul pe jos le va face și al tău. E doar o chestiune de timp…

Învață să iubești și copiii altora. Nu știi niciodată când o altă femeie poate fi, la rândul ei, mamă pentru puiul tău.

În toată nebunia asta cu parentingul am uitat esența… creșterea copiilor nu este o competiție, nu este despre părinți, nu este despre cuburi Montessori și nu este în nici un caz despre zahăr versus pudra de roșcove, ci este despre încredere, iubire, acceptare și evoluție.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.